Categorías
Educación

Tornada a l´escola atípica

Miria LLumà Illa @vivenciesdunamestra

El passat mes de setembre l’alumnat, els docents, les/els especialistes i la resta de la comunitat educativa vam tornar a l’escola. Aquesta vegada sabíem que seria un retrobarem atípic, ja que hauriem de modificar el temps, l’espai i els materials per garantir una educació digna i a la vegada evitar que el COVID entrés al centre escolar.

El primer que se’ns va informar davant d’aquests canvis va ser el juny quan les escoles van haver de presentar un pla d’actuació enfront la pandèmia, és a dir, quin protocol seguiria l’escola. En un primer moment, la Generalitat de Catalunya va informar de l’ús de termòmetres a les entrades al centre escolar, la higiene constant de les mans i l’ús de mascareta obligatòria per a infants a partir de 6 anys i tots els adults.

Uns mesos més tard, a inicis de setembre, algunes de les escoles van adonar-se que els pautes no quedaven ben definides en tots els centres, això és una de les conseqüències del Decret 102/2010 en que es donava autonomia als centres escolars per autogestionar-se. Tot i així, el Departament d’Educació va abaixar els ràtios a 20 alumnes per aula i nivell per crear grups bombolla, és a dir, evitar que es barregin amb la resta d’infants i reduir el risc de contagi.

El fet de reduir les ràtios ha permès la contractació de més personal docent i especialistes. També ha influït en la remodelació d’alguns dels espais escolars, com per exemple menjadors que s’han convertit en aules d’educació infantil o sales de mestres que ara són una aula per a infants de primària i en alguns centres han habilitat la sala polivalent com a aula i els patis escolars estan sectoritzats amb cintes ratllades de color blanc i vermell o línies de guix al terra, per impedir l’apropament entre infants d’altres grups.

El temps també s’ha vist modificat durant aquest curs, les entrades i sortides solen ser esglaonades i per diferents punts d’accés així com també l’hora del pati s’ha vist modificada. Cada centre escull els horaris d’entrada i sortida tant del centre com de l’hora d’esbarjo, l’ordre d’entrada i sortida dels infants i quines portes s’han d’utilitzar.

A les aules hi ha materials mai vistos al centre com és el gel desinfectant amb el què infants i adults s’han de rentar les mans abans d’entrar a l’aula. Els infants d’infantil continuen tenint una distribució d’aula semblant a la resta d’anys, mentre que els nens i les nenes de primària seuen d’un en un com si es tractés d’un examen o ve per grups de quatre, aquest criteri l’escull cada docent. Evitant el màxim possible el contagi del COVID-19.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *